Bookmark and Share

ÁRAJÁNLAT - MEGRENDELÉS

Hogyan előzhető meg már a munka megkezdése előtt sok későbbi félreértés, azaz hogyan kérjen nyomdai árajánlatot?

Az ajánlatkérés, majd a megrendelés a pontos munka alapja. Ha itt pontosan megfogalmazunk mindent, később nem érhet minket meglepetés. Ezért már az ajánlatkérésnek is mindig pontosnak és egyértelműnek kell lennie. Ahhoz, hogy később ne legyenek vitapontok, tartalmaznia kell az alábbi paramétereket:
- készméret: a termék készre vágott méretét jelenti. Milliméterben adjuk meg, ne a szabványos jelölésekkel, mert az félreérthető, esetleg félremagyarázható. Egyenes és párhuzamos oldalú papírnál ez egyértelmű, szabálytalan formájú terméknél mindig a legnagyobb befoglaló méretet jelenti. Ez utóbbiaknál ajánlatos a stancformát is elküldeni a nyomdának, hogy a kilövést a legpraktikusabban elvégezhesse. Sokat spórolhatunk egy ügyes kilövésen, hiszen mennél több darabot nyomnak egyszerre, annál gazdaságosabb a nyomás.
- nyomás: hány színnel kell nyomni? Direkt színnel vagy colorban? (Ez a gépmosás miatt fontos: ugyanis, ha egy colorban nyomó gépen direkt színt nyomnak, előtte gépet kell mosni.) A direkt színek Pantone száma? Van-e kifutó a készterméken? (Ha nincs kifutó, élesvágásra tudnak montírozni, tehát több elférhet egy íven.) Példa: 4+1 color azt jelenti, hogy a papír egyik oldalán a color 4 színével nyomunk, a másik oldalon 1 direkt színnel.
- alapanyag: papírminőséget (lásd: következő hírlevelünk), négyzetméter tömeget mindenképpen meg kell adnunk. Vigyázzunk a márkanevekkel, manapság ezek gyorsan változnak, így a nyomdásznak nem biztos, hogy mondanak valamit.
- kötészet: a nyomás utáni eljárásokat itt tüntessük fel: pl. hajtás, perforálás, sorszámozás, lakkozás, fóliázás stb. Borítéknál adjuk meg a záródás módját (öntapadó, szilikonos) illetve az ablak méretét, elhelyezkedését.
- példányszám: adjuk meg a lehetséges mennyiségeket. Bár manapság mindenki számítógépes programmal kalkulál, ahol néhány kattintással mutációk készíthetők, esetleg komolytalannak tűnhetünk, ha irreális darabszámokat adunk meg (pl. 10 db-ra és 10 000 db-ra is kérünk árat). Jelezzük, ha visszatérő a munka. Erre általában kedvezőbben kalkulál mindenki. Azonban fontoljuk meg jól, valóban tudjuk-e biztosítani a visszatérő munkát: a saját szavahihetőségünk forog kockán, ha mégsem lesz rendszeres.
- anyagleadás: milyen formában adjuk a kéziratot, képeredetit a nyomdának. Ha nyomdakész anyagot tudunk adni, a nyomda rögtön kilövést, nyomólemezt készíthet.
Ha nem vagyunk biztosak valamilyen paraméterben, inkább adjunk mintát a nyomdának.

Tisztázzuk, ha nincs leírva:
- házhozszállítás benne van-e az árban? Főleg távoli nyomdánál jelentős összeg lehet.
- előkészítés mit tartalmaz: tervezési díj benne van vagy csak a szedés, tördelés ára; levilágítás költségei, sablonok ára (szita, tampon, flexo stb. nyomóformák) benne vannak-e az árban?
- kivágó szerszám (stancszerszám) költségét tartalmazza-e az ajánlat?
- fizetési határidő: fontos paraméter lehet nagyobb összegnél.

Nyomdász-szleng:

(Az alábbi meghatározásokat megtalálja a honlapunkon elérhető lexikonban.
www.fontpress.hu)

Éles vágás: a nyomott íven a termékeket közvetlen egymás mellé montírozzák, hogy egy vágással szétválaszthatók legyenek. Költségtakarékos megoldás.
Stanc forma: a késztermék körvonalát jelenti, melyet csak szerszámmal tudunk kivágni, egyenes vágóval nem, hiszen nem egyenes vonalról van szó.
Négyzetméter tömeg: A papírok lényeges tulajdonsága a tömegük (szorosan összefügg a vastagsággal). Négyzetméterenként adjuk meg: pl. a másolópapír általában 80 g-os. Ez azt jelenti, hogy 1 m2 ebből a papírból 80 g tömeget nyom a mérlegen.
Direkt szín: az előre megkevert színeket hívjuk így. A gépmester ezt viszi fel a gépre, és ezzel nyom, nem a color négy színéből.
Négyszín color: a színes nyomdatechnika 4 színből állítja össze a kívánt képhatást. Vigyázat: NEM MINDEN SZÍN ÁLLÍTHATÓ ELŐ COLORBAN (Pl.: narancs, vöröses kék, ezüst, arany). Minden nyomda tart color Pantone-skálát, amiben ellenőrizhetjük a kívánt szín colorban nyomható változatát.
Pantone-szám: a nyomdai színek nemzetközi szabvány szerinti jelölése.
Kifutó: a kész, vágott méretre ráfutó nyomat (tehát az ív szélén nem látszik a papír saját színe), amit azért alkalmaznak, hogy a vágás után ne villanjon ki papír saját színe.

NE FELEJTSÜK EL FELTÜNTETNI A KIALKUDOTT, MEGBESZÉLT ÖSSZES PARAMÉTERT A MEGRENDELÉSBEN!

A következő részben bemutatom Önnek a papírfajtákat, hogy üzenetét a legmegfelelőbb ruhába öltöztethesse.

Ha Ön is el akarja kerülni a fenti hibákat, lépjen kapcsolatba velem most az alábbi elérhetőségeken! Ha egy hónapon belül megrendelést ad bármilyen nyomdai munkára, Ön választhat kedvezményt: 10% árcsökkentés vagy ennek megfelelő értékű irodaszer vásárlási utalvány, melyet levásárolhat katalógusunkból vagy webáruházunkban. www.fontpress.hu