Bookmark and Share

PAPÍRFAJTÁK

Az Ön üzenetének képe, szelleme a nyomat – a test, ami ezt hordozza, maga a papír. Ne bízza a véletlenre a papírválasztást!

A papírkészítés alapelve évezredek óta nem változott: az ókori Kínában a növényi rostokat először áztatták, lúgos vízben főzték, szétzúzták, majd tiszta vízben egyenletesen eloszlatták. Ezután egy keretre feszített szitával kimerítették, és lecsepegtették, hogy a vizet nemezlapok között kisajtolhassák, majd melegített falon száríthassák. Ekkor enyves vízben megfürösztötték, és ismét megszárították. Egyenletes felületet azáltal kaptak, hogy csonttal vagy achátkővel simították. Az alapelvek azóta sem változtak, de természetesen az új technológiák új lehetőségeket is biztosítanak. Így alakulhatott ki napjaink óriási választéka:

Mázolatlan papír: legismertebb fajtája az offset papír. Jellemzője, hogy felületi bevonatot nem kap, mindössze simítják. Egy- vagy többszín-nyomásra alkalmas: könyvekhez, mappákhoz, jegyekhez, magazinokhoz, brosúrákhoz, naptárakhoz. Magasabb grammsúlyokban előzékpapír, levelezőlap, borító és minden egyéb olyan célra használható, ahol natúr (mázolásmentes) papír szükséges.

Mázolt papír: például a műnyomó vagy címkepapír. Mivel felületi kezelést kap, ezért felülete rendkívül egyenletes. Ez a papír a természetes és tökéletes választás előkelő, művészien megtervezett könyvekhez, promóciós anyagokhoz, éves jelentésekhez, katalógusokhoz, brosúrákhoz és egyéb kiadványokhoz. Alkalmas továbbá poszterek, mappák, üdvözlőkártyák valamint behúzások (betétlapok) nyomtatására. A fényes papírok kiválóan alkalmasak minőségi képvisszaadásra. Ha nagy felületen kizárólag szöveget tervezünk nyomtatni, használjunk félfényes vagy matt papírt, mivel az jobb olvashatóságot biztosít.

Kreatív papír: a papírt különböző eljárásokkal kezelik, színezik, miáltal bordázott, vízjeles, kalapácsolt, merített hatást érnek el, így kiváló alapanyag exkluzív és klasszikus meghívókhoz, levélpapírokhoz, brosúrákhoz, művészeti kiadványokhoz, naptárokhoz, üdvözlő kártyáknak, étlapokhoz, luxuscsomagolásokhoz, papírtáskáknak, éves jelentésekhez valamint kreatív borító anyagokhoz.

Dobozkartonok és kötészeti lemezek: a dobozkartonok egyik oldala mázolt, másik simított. Általában 200 g/m² felett gyártják. Felhasználásuk: könyvborítók, kifestő könyvek borítója, doboz, iratgyűjtők, gyorsfűzők, spirálfüzet borítók, képeslapok.
A kötészeti lemezeket elsősorban könyvborítókhoz, albumokhoz, display-ekhez és játék táblákhoz fejlesztették ki. Feldolgozásuk során a minimum 1 mm vastag papírlemezre kasírozzák rá a nyomathordozó íveket.

Műszaki termékek (önátíró, öntapadó papír és -vinyl, boríték): a korszerű nyomtatványok alapanyaga az önátíró papír, melyben mikroszkopikus festékgolyócskák vannak. Ezek nyomásra kipukkadnak, így festékezve meg a papírt. Csak garnitúrában, saját papírjával használható.
Öntapadósnak mondják a ragasztós hátú papírokat és műanyagokat. Kapható fixen tapadó és eltávolítható ragasztóval ellátott. Fölragasztása fagypont felett ajánlott.
Borítékok záródása három féle lehet: enyvezett, öntapadós, szilikonos. Enyvezettet nedvesíteni kell, öntapadós magától leragad, de egy idő után ragasztó képességét elveszíti, a szilikonos ugyanolyan, mint az öntapadós, de egy szilikon csík védi a kiszáradástól.

 Csomagoló papírok (nátron): nátronhulladékból előállított simított csomagoló papír általános csomagolásra. Kis és közepes nyomatlan és nyomott zacskókhoz, tasakokhoz, áruházi leszakítókhoz.

Minden papírt három kategóriába sorolhatunk: papír, karton vagy lemez. Papírnak hívjuk a max. 180 g/m² felülettömegűeket, e fölött kartonnak mondjuk 400 g/m²-ig, a fölött pedig lemeznek.
A papírok lényeges tulajdonsága a tömegük (szorosan összefügg a vastagsággal). Négyzetméterenként adják meg: pl. a másolópapír általában 80 g-os. Ez azt jelenti, hogy 1 m² ebből a papírból 80 g tömeget nyom a mérlegen. Tájékoztatásképp: a plakátok, szórólapok általában 110-150 g-osak, prospektusok borítói 250-350 g, névjegykártyák 300 g, ponyvaregények belső oldalai 60-80 g, önátírós nyomtatványok, reklámújságok 50-60 g, míg a keménytáblás könyvek borítóit lemezből állítják elő.

A papír lényeges tulajdonsága még a szálirány. A gyártási folyamatból adódóan minden terméknél egy irányba futnak a rostok, ha a hosszabbik oldallal párhuzamosan futnak, hossz szálirányról beszélünk, egyébként keresztről. A papír mindig a száliránnyal párhuzamosan hajlik könnyebben, amire pl. a kartonok hajtásakor kell figyelemmel lennünk.

Hazánkban 1936-ban szabványosították a papírméreteket. Azóta 3 alapméretben dolgozik minden nyomdász. Ezeket A, B, C betűvel jelölik. Az A-sorozat a négyzetméterből indul ki: A/0=1 nm (1189x841 mm). A B/0 mérete 1400x1000 mm. A C-sorozat nem papíralakot, hanem befogadó, borítékalakot jelent. A betűjel mellett szereplő szám, pl. A/4, a kiinduló A/0-s méretből négyszeres hajtással kialakított, 297x210 mm méretű papírt jelenti, ha mindig a rövidebb oldalával párhuzamosan hajtjuk félbe.

Napjaink fejlesztése a volumenizált papír. Itt a gyártáskor levegővel dúsítják az anyag szerkezetét annak érdekében, hogy kevesebb rostanyagot kelljen benne fölhasználni. Ezzel vastagabb, erősebb papír hatását érik el kedvező áron.

És végül mivel tudunk takarékoskodni:

- Volumenizált papírt használunk.
- Kikérjük a nyomdászunk véleményét a termék készméretét illetően. Néhány milliméteren is sok múlhat.

- Leellenőrizzük a leszállított papír minőségét: megfelel-e az árajánlatban adottnak.
  (Kérésre papírminta kollekciót küldünk, amivel Ön is könnyen ellenőrizheti az árajánlatot és a legyártott terméket.)
- És végül, ha megtehetjük, hogy egy kicsivel többet fizessünk: környezetünkre is hasznos „ingyen reklám” lehet manapság a Recycling-papír védjegy.

Legközelebb bemutatom Önnek, hogyan döntheti el már az ajánlatkérésnél, hogy milyen nyomdához forduljunk, azaz néhány szó a nyomdai eljárásokról.

Ha Ön is el akarja kerülni a fenti hibákat, lépjen kapcsolatba velem most az alábbi elérhetőségeken! Ha egy hónapon belül megrendelést ad bármilyen nyomdai munkára, Ön választhat kedvezményt: 10% árcsökkentés vagy ennek megfelelő értékű irodaszer vásárlási utalvány, melyet levásárolhat katalógusunkból vagy webáruházunkban. www.fontpress.hu